Amazon Ürün Bulma | Amazon Satış

Amazon FBA serimizin en önemli bölümüne geldik; Amazon Ürün Bulma. Amazon’da satış yapabilmemiz için gerekli olan ürünümüzü nasıl bulacağımızı serimizin bu bölümünde inceleyeceğiz. Ürün araştırması yapmadan önce bilmenizi istediğim bir konu var; Amazon kategorileri.  Amazon’da satış yapmak için kategori belirlemeden önce bilmeniz gereken ilk şey her kategorinin satışa açık OLMADIĞI dır. Yani Amazon da iki tür kategori vardır; 1- Açık 2- Kapalı (Onay gerektiren)

Amazon satışa açık kategori listesinden herhangi birini belirleyerek çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Ancak satışa kapalı kategoriler için Amazon ile iletişime geçerek kapalı kategorileri hesabınız için açtırmanız gerekir.  Kapalı kategoriler için Amazon sizden bazı bilgileri teyit etmenizi talep ederek sizi bir onay sürecine tabi tutar.  Her kategori için Amazon’un sizden talebi farklı olacaktır. İlgilendiğiniz kategori eğer kapalı bir kategori ise onay sürecini takip etmeniz gerekir. Amazon kapalı kategoriler listesine aşağıdaki linkten ulaşabilir ve onay süreci hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz;

https://services.amazon.com/services/soa-approval-category.html

Amazon’da ilk defa bir ürün satacaksanız açık olan kategorilerden başlamanızı tavsiye ederim. Açık kategorilerden bir ürün ile Amazon da satışa başlayarak Amazon’un güvenini kazandıktan(Amazon Hesap Sağlığı) sonra kapalı kategorilere geçmeniz daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır. Yukarıda belirttiğim gibi Amazon FBA serimizin en önemli bölümü Amazon Ürün Bulma bölümü’dür. Çünkü Amazon FBA işinizin başlamadan bitmesi veya uzun yıllar sürmesi seçtiğiniz ürüne bağlıdır. Yanlış bir ürün seçimi yapmanız baştan kaybetmenize ve zarar etmenize neden olacaktır. Doğru bir ürün seçerseniz uzun yıllar sürdürülebilir bir iş modelini hayata geçirmiş olursunuz. Amazon’da satış yapabileceğiniz on binlerce ürün vardır. Ancak ürün seçiminde sabırlı olmalı ve kapsamlı bir araştırma yapmalısınız.

Peki bunu nasıl yapacağız.. Şimdi gelin birlikte bakalım;

Amazon Ürün Bulma

Amazon’da satış yapmak için Dünya’nın dört bir tarafından her gün binlerce insan Amazon’a başvuru yapmaktadır. Başvuruları öncelikle botların değerlendirmesinin nedenlerinden birisi de budur. Amazon’un o kadar çok sayıda başvuruyu değerlendirebilecek müşteri temsilcisi çalıştırması oldukça güç ve maliyetlidir. Siz de Amazon’da satış yapmaya karar verdiğinize göre bu yolculuğunuzda yüzlerce/binlerce(kategorinize bağlı) rakibiniz olacak ve rakipleriniz arasından sıyrılmaya çalışacaksınız.

Amazon’da satış yapacağımız ürünü bulmak için ürün kategorisini ve kategori içerisindeki rakiplerimizi analiz etmemiz gerekmektedir. Amazon anasayfa’sındaki kategorilerden herhangi birisini seçerek arama yaptığınızda her kategoride yaklaşık 50.000 tane ürünün listelendiğini görebilirsiniz. Bu da bize aslında Amazon’da her kategoriden ürünün satılabileceğini gösteriyor. Daha fazla ürünün ve satıcının olduğu kategoriler doğal olarak rekabetin en fazla olduğu kategoriler olacaktır. Siz de kategori listesini kontrol ederek satmak istediğiniz ürüne uygun olan kategoriyi belirlemelisiniz.

Edison trends’in yapmış olduğu açıklamaya göre 2018 yılında Amazon’da en çok satış yapılan kategoriler sırasıyla şöyle; Home & kitchen, Electronics & Accessories, Healt & Beauty, Books, Software & Mobile Apps, Clothing& Accessories, Tools&Home .. şeklinde devam ediyor. Kategorinizi belirledikten sonra sıra kategori içerisinde satacağınız ürünü belirlemeye geliyor. Ürün belirlerken birkaç farklı kriterden yararlanacağız. Bu kriterler bizim rakiplerimizi analiz etmemizi ve doğru ürünü bulmamızı sağlayacak. Bu kriterleri üç kısımda inceleyeceğiz;

  1. Yorum sayısı
  2. Satış Hacmi
  3. Boyut & Ağırlık

Bu kriterleri tek tek açıklamadan önce genel bir liste paylaşmak istiyorum. Bu genel listede bulunan ürünler gerek Amazon politikaları gereği gerek kargo süreci, yasal süreçler açısından bizi zorlayabilecek ürünler olması nedeniyle ilk başlayanların tercih etmedikleri ürünlerdir.

İlk satış yaparken uzak durmanız gereken ürün türleri:  
● Kolay kırılabilen ürünler
● Elektrikli ürünler
● İçinde batarya, pil bulunduran ürünler
● Çok fazla varyasyonu olan ürünler
● Tekstil ürünleri

1- Yorum sayısı: Girişimcilerin çoğu tabi ki yüksek kar oranları ile satış yapmak istemektedir ve yüksek kar oranı bırakan ürünlere odaklanmaktadır. Süreç böyle olunca yüksek kar oranı olan ürünlerde rekabet oranı da fazla olmaktadır. Bizler de bu sürece yeni başlayan bir girişimci olarak orta veya düşük rekabeti olan ürünleri tercih ederek avantaj sağlamaya çalışacağız

Rekabeti tanımlarken bakmış olduğumuz kriterlerden bir tanesi yorum sayısı dır. Satmayı düşündüğümüz ürün için Amazonda arama yapacağız. Rakiplerimizin ürün sayfalarını inceleyeceğiz ve almış oldukları yorum sayılarını analiz edeceğiz. Rakiplerimizin almış olduğu yorum sayısı 0-100 arası ise bu bizim için güzel bir haber olacak ve biz bunu düşük rekabet olarak değerlendireceğiz. Rakiplerimizin almış olduğu yorum sayısı 100-300 arası ise biz bunu orta rekabet olarak değerlendireceğiz. Eğer rakiplerimizin almış olduğu yorum sayısı 300 ve yukarısı ise biz bunu yüksek rekabet olarak değerlendireceğiz.

2- Satış Hacmi: ikinci faktör olarak aylık gelir miktarı(montly revenue) bizim için bir değerlendirme faktörü olacaktır. 5.000$ dan az aylık getiriye sahip ürünler bizim için düşük rekabeti ifade ederken 5000$-10.000$ arası orta rekabeti, 10.000$ ve üzerinde gelire sahip ürünler yüksek rekabeti ifade edecek. Satış hacmi ile birlikte değerlendirebileceğimiz bir kriter de kaç tane rakibimizin olduğudur.  Aradığınız ürün ile ilgili 2000 den az satıcı var ise düşük rekabet olarak değerlendirebiliriz. Amazon un arama kısmında satacağınız ürünün ismini yazdığınızda ekranın sol üst köşesinde kaç adet ürün bulunduğu yazacaktır. Buradaki ürün sayısı dolayısıyla kaç adet rakibinizin olduğunu göstermiş olacaktır.

3- Boyut & Ağırlık: Üçüncü faktör olarak da ürünün boyutu ve ağırlığına bakmamız gerekiyor. Ürünün boyutu ve ağırlığı bizim kargo masrafımızı ve amazon depo masrafımızı etkileyecektir. Genellikle standart ürünler bulmanız tercih edilir. Ancak büyük bir ürün seçerseniz daha az rakibiniz olabilir. Büyük ürünlerde amazon ve kargo giderleriniz biraz artacaktır ancak rakibiniz daha az olacaktır. Maliyet analizinizi iyi yapabilirseniz büyük ürün seçmeniz sizin için avantaj olabilir.

Şimdiye kadar kategorimizi belirledik kafamızdaki ürünle ilgili araştırmalar yaptık rakiplerimizi inceledik. Şimdi bu yaptıklarımızı daha derinlemesine ve teknolojiyi kullanarak yapmaya ne dersiniz 🙂  Madem teknolojik araçlar vardı bizi niye uğraştırdın demeyin 🙂 Araçlar ile yapacağınız işlemlerin nedenlerini bilmeniz araçları daha etkin ve bilinçli kullanmanızı sağlayacak bunun sonucunda da en verimli sonuçlara ulaşacaksınız.

Ürün Araştırma Programları

Amazonda satış yapmak için aklınızda bir ürün var diyelim. Şimdi sıra geldi aklınızdaki ürünle ilgili detaylı araştırmalar yapmaya.. bu aşamada aşağıdaki programları kullanarak ürününüz ile ilgili rakip analizi, kelime analizi vb. araştırmalar yapacaksınız. Başlıca kullanılan programları aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Bu programların deneme sürümleri de mevcuttur. Deneme sürümlerini kullanarak programların detaylarını inceleyebilirsiniz. Bazı programlar bir den fazla kişinin kullanımına izin vermektedir. Bu nedenle tek başınıza bütçenizin yeterli olmadığını düşünürseniz arkadaşlarınız ile beraber de kullanabilirsiniz.

Programların bir eklenti(extension) versiyonları  bir de web versiyonları vardır. Eklentiler Amazon’da ürünü aradığınız sayfada bulunan ürünlerin detaylarını size göstermektedir. Her programın web versiyonu farklı özellikler içerdiğinden web versiyonların hangi özelliklere sahip olduklarını programların sayfalarından inceleyebilirsiniz.


1- www.junglescout.com



2-  www.helium10.com



3-  www.amzscout.net



4-  www.viral-launch.com



ÜCRETSİZ ÜRÜN BULMA ARAÇLARI


 Chrome eklentisidir. Ürün  sayfasında ürünün tüm zamanlarla ilgili verisini verir 



  Chrome eklentisidir. Ürünlerin fiyat geçmişini ve Best Seller Rank(BSR) larını verir



Chrome eklentisidir. Ürün  sayfasında ürünle ilgili bilgileri ürünün içine girmeden verir 



Amazon ürün bulma ile ilgili Armağan Kızılcan ve Yiğit Tuna tarafından hazırlanmış olan videolara da bir bakalım ve detaylı ürün analizinin nasıl yapıldığını anlamış olalım.

AMAZON ÜRÜN BULMA İLE İLGİLİ VİDEO – 1

https://youtube.com/watch?v=gpyuo4Bjsos%3Fstart%3D1177%26feature%3Doembed

AMAZON ÜRÜN BULMA İLE İLGİLİ VİDEO – 2

https://youtube.com/watch?v=IQxgjo3u0iE%3Ffeature%3Doembed

Amazon ürün bulma konusu ile ilgili olarak son olarak bir kaç şey daha söylemek istiyorum. Satacağınız ürünü tespit ettikten sonra sizin yapmanız gereken en önemli şey FARKLI OLMAK dır. Diğer satılan ürünlerden farklı bir şey yapmalısınız ki rakiplerinizin önüne geçin ve başarılı bir ürün ortaya çıkarmış olun.

Benzer ürünleri inceleyin, ürün sayfasındaki yorumlar kısmını inceleyin. Yorumlar kısmındaki olumsuz yorumlar sizin için kaynak doküman olacaktır. Olumsuz yorumlarda satıcılar nelerden şikayet etmişler, neleri beğenmemişler onlara bakın ve onların bu eleştirdiği konuları iyileştirerek kendi ürününüzün tasarımını yapın.

Tabi Google dan bahsetmeden bitiremezdim.. Ürün araştırmaları yaparken Google Trends den yararlanmayı ihmal etmeyin. Google trends in avantajlarından bir tanesi sezonsal ürünleri bulabilmenizdir. Ürünün hangi aylar çok satıldığınız hangi aylarda az satıldığını görebildiğiniz için tespit etmeniz kolay oluyor. Belirli aylar da çok satılıyor diğer aylarda satılmıyorsa o ürün sezonsal bir ürün demektir.

Son olarak Google Trends bilgisini de verdim ve serimizin bu yazısının da sonuna geldik..

Amazon FBA serimizin FBA #4 yazısında Amazon Tedarikçi Bulmak konusunu inceleyeceğiz.. FBA #4 yazısına gitmek için